Miljöansvar – Vår grej  

Är man stark måste man vara snäll. Vårt sätt att vara snälla är att tillverka, lagerhålla och erbjuda dig vattenflaskor av förnyelsebara råvaror, helt enkelt miljövänligare flaskor som är CO2 negativa som dessutom är återvinningsbara.  Vi har även bestämt oss för att bioplast flaskor inte skall vara dyrare än vanliga plastflaskor, det tycker vi är riktigt snällt.

Okay, vi börjar med att bena ut vad som gör en flaska mer miljövänlig och hållbar!

  1. Materialval, används förnyelsebara eller fossila råvaror?
  2. Var tillverkas flaskan, hur långa blir transporterna?
  3. Energieffektiv tillverkning, går det åt mycket energi och är det bra energi som används för att förädla råvaror till flaskor?
  4. Lång livscykel, är det en engångsprodukt eller går den att använda många gånger och håller den länge, kan man återvinna den?

…så här ligger det till hos oss.

  1. Vi använder biomassa från restprodukter som kommer från sockerrör, enkelt sett kan man säga att det som förr slängdes vid sockertillverkningen gör vi flaskor av. Fotosyntesen och en energieffektiv process gör att Co2 belastningen faktiskt blir -3,09kg/(per kg material)när råvaran når vår fabrik. Ca 96% av innehållet i vårt material är biomassa från sockerrör.

2. Vi tillverkar våra flaskor och kapsyler i Sverige och det minimerar transporterna eftersom flaskorna används och säljs här. För att tillverka en flaska hos oss går det åt 0,12Kwh, vilket motsvarar den energin du gör åt när du duschar i ca 30 sekunder eller surfar på en stationär dator i ca 5-10min. Jämfört med tillverkning av ex. glas och aluminiumflaskor är det väldigt energieffektivt.

3. Men det bästa av allt är att vi använder mycket energi från vind och vattenkraft när vi tillverkar våra produkter. Detta gör att CO2 belastningen blir väldigt låg vid själva tillverkningen. Vi har självklart en solcellsanläggning på vårt kontors tak som förser försäljningskontoret med grön el. Det gör att CO2 belastningen på en levererad flaska till dig som kund landar på ca -2,37kg(per kg material).

4. Våra flaskor är lätta att ta med sig överallt och uppmuntrar till att dricka kranvatten i stället för buteljerat vatten. Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen. Flaskorna håller länge, många år om man sköter dom. När det blir dags att slänga dem, återvinns dom med vanlig plast till nya produkter.

Kära konkurrenter.

”please copy us”

Sätt fart, ju fler som går över till bioplast desto bättre är det för vår miljö och planet.

 

Vill du bli en miljöhjälte? Bli CO2 negativ.

Bioplast flaskor från oss ser ut och känns som vanliga sportflaskor, skillnaden är att dom är inte belastar vår planet med onödiga CO2 utsläpp. Sockerrör som är en flerårig växt, kan sätta egna skott upp 8 gånger innan man behöver plantera om dom. Under dessa 8 år bidrar fotosyntesen till att det blir ett underskott av CO2. Förenklat sett kan man säga att våra bioplast flaskor faktiskt reducerar den skadliga koldioxiden här på planeten. En flaska från oss har ett CO2 på -3,09kg. Lägger man dessutom till att flaskorna bidrar till att man dricker kranvatten istället för buteljerat vatten så är valet lätt. Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen. Men det bästa av allt är att man dessutom kan återvinna dom med vanlig plast för att sedan bli till nya produkter.